Drie Broers, Twee Oorlogen, Één Eeuw
Bruggenbouwers is het eerste deel in een nieuwe serie literaire romans van Jan Guillou. Ook nu beschijft Guillou weer op meesterlijke wijze een deel van de Europese geschiedenis, dit keer de 20e eeuw, de eeuw van de vooruitgang en de nieuwe techniek.
Het verhaal
Tijdens een storm verliezen de drie broers Lauritzen, Lauritz, Oscar en Sverre, hun vader en hun oom aan de zee. De drie visserszonen zijn plotseling vaderloos en worden naar Bergen gestuurd om daar als leerlingen in een touwslagerij te gaan werken.
Door een speling van het lot trokken zij hier de aandacht van een weldoener die ervoor zorgde dat zij een opleiding tot ingenieur konden volgen aan de universiteit van Dresden, in die tijd de meest vooraanstaande technische universiteit in Europa. In 1901 studeerden zij alledrie met uitstekende resultaten af en ze bereidden zich voor op de terugkeer naar hun vaderland.
Het loopt echter anders: van de drie broers keert er slechts één, Lautitz, terug naar Noorwegen om de beroemde spoorlijn van Bergen naar Oslo te bouwen, de enige voorwaarde die hun weldoener aan hen had gesteld.
Oscar belandt in Duits-Oost-Afrika om daar spoorlijnen aan te leggen en bruggen te bouwen. Sverre vertrekt naar Londen.
Recensie
Net als in de boeken over de kruisridder Arn, bewijst Guillou zich als een meesterlijke verteller met oog voor details en realiteit. Vanaf het begin zat ik direct vast in het verhaal en kon het onmogelijk loslaten. In Bruggenbouwers wordt de lezer wordt meegesleurd in twee verhalen die zich afspelen in totaal verschillende werelden, het voor mij onbekende Duits Oost-Afrika en de iets bekendere Noorse hoogvlakten tussen Bergen en Oslo.
Guillou heeft zich zoals gebruikelijk ook weer research gedaan naar historische gebeurtenissen en feiten, wat het boek niet alleen spannend en boeiend maakt, maar ook nog eens bijzonder leerzaam.
Het boek is een absolute aanrader en zelf kan ik nauwelijks wachten tot ik het volgende deel, Dandy, kan gaan lezen.
(de Nederlandse titel van Dandy is op dit moment nog niet bekend)