Als Rasmus in september 1982 op het Centraal Station van Stockholm uitstapt, laat hij het kleine plaatsje Koppom achter zich en zal er nooit meer terugkeren. Jong en mooi stort hij zich in het Stockholm van de homosexuelen.
Benjamin is Jehova’s getuige. Vol van ijver gaat hij van deur tot deur om Gods woord te verkondigen. Niets kan hem van zijn geloof afbrengen, tot het moment dat hij bij Paul aanbelt. Paul, de warmste, grappigste en meest bitchy homo die God ooit geschapen heeft.
Op kerstavond, als de sneeuw over Stockholm valt, ontmoeten Rasmus en Benjamin elkaar, en niets is meer zoals vroeger.
Wat verteld wordt in dit verhaal is echt gebeurd. Het gebeurde hier, in deze stad, in deze wijken, tussen de mensen die hier hun leven hebben. In een stad waar de meeste mensen doorgingen met hun leven alsof er niets aan de hand was, begonnen jonge mannen ziek te worden, weg te kwijnen en dood te gaan.
Ik was een van hen die overleefden.
Dit is mijn verhaal, van mij en van mijn vrienden.
Recensie
Het lezen van dit boek is als een emotionele achtbaan: van uitbundige blijdschap en liefde tot tragische gebeurtenissen. Gardell beschrijft het leven van homosexuele mannen in de jaren 80 op een bijna briljante manier zoals alleen hij dat kan en het is vrijwel onmogelijk om niet geraakt te worden door dit op waarheid gebaseerde verhaal.
Het boek is, zoals de meeste boeken van Gardell, geschreven op een manier die prettig leest, al is het wel van belang on de verschillende tijdsperiodes uit elkaar te houden.
Inmiddels zijn in Zweden deel 2 (Sjukdomen) en deel 3 (Döden) verschenen. De romans zullen ook vertaald worden naar het Nederlands en het 2 delen zijn inmiddels uitgekomen.
Van de romans is ook een TV-serie gemaakt die in 2012 door de SVT (Zweedse TV) is uitgezonden. Het is niet bekend of de serie ook in Nederland of België uitgezonden zal gaan worden.