In De schoonheid en het verdriet van de oorlog beschrijft historicus Peter Englund het leven van een aantal, meest jonge, personen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gaat hierbij niet zozeer om de grote gebeurtenissen, maar vooral over de kleine verhalen. Hij baseert zich hierbij op dagboeken, brieven en andere historische documenten.
In het boek maken we onder andere kennis met een twaalfjarig meisje uit het oosten van Duitsland die juichend de troepen uitzwaait; een Belgische knul, die als piloot kennismaakt met een geheel nieuwe vorm van oorlogsvoering; een vrijbuiter uit Zuid-Amerika die zich na lange omzwervingen aansluit bij het Turkse leger; een Australische jonge vrouw, op zoek naar avontuur, die verliefd wordt op een Servische soldaat.
In De schoonheid en het verdriet van de oorlog komen geen tanks, soldaten en officieren voor die volgens ingenieuze aanvalsplannen een heldhaftige strijd leveren. Englund vertelt daarentegen een aangrijpend verhaal dat de oorlog laat zien zoals het was: zinloos, mensonterend en saai.
Recensie
Na het lezen van dit boek heb ik een veel duidelijker beeld gekregen over de Eerste Wereldoorlog, een oorlog die in het neutrale Nederland wellicht wat onderbelicht is.
Englund voegt alle dagboeken, brieven en historische documenten op een fantastische manier samen tot een chronologisch verslag van de Eerste Wereldoorlog. Englund neemt de lezer afwisselend mee van Oostfront naar Westfront, van Mesopotamië naar de Balkan en van Italië naar Kiel, de thuishaven van de keizerlijke Hochseeflotte.
Het wordt al snel duidelijk dat de oorlog door iedereen op een andere manier beleefd wordt.
Het grote aantal voetnoten en bronvermeldingen maakt duidelijk dat dit boek meer is dan een gewone roman. Het is een wetenschappelijk werk, maar op een buitengewoon toegankelijke wijze geschreven.
Een absolute aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Europa.